Juha Mieto – Pohjalainen hiihtolegenda

hiihtolatu

Juha Mieto eli Mietaan Jussi täytti 70 vuotta 20.11.2019. Hän aikoi juhlistaa merkkipäivää syömällä yksin täytekakkua kynttilän valaisemassa pirtissä.

Näihin 70 vuoteen mahtuu suomalaisilla miehestä monia muistoja, ennen kaikkea tietenkin aktiivisilta hiihtovuosilta. Mutta on Juha Mieto pysynyt julkisuudessa sen jälkeenkin.

Kilpaura

Pitkämön kylässä syntynyt Juha Mieto liittyi Kurikan ryhti-urheiluseuraan jo ennen koulun aloittamista. Nuoruudessaan hän harrasti urheilua hyvin monipuolisesti, suunnistuksesta moukarinheittoon. Jääkiekko ei tiettävästi kuitenkaan lajivalikoimaan kuulunut?

Nuorten hiihdossa hän osallistui sekä SM että EM-kisoihin. Korkein saavutus tuolta ajalta oli viestin pronssi ja henkilökohtaisista sijoituksista 4. Les Rousses’n EM-hiihdoista.

Aikuisten arvokisoista ensimmäinen suuri tilaisuus olivat Sapporon olympialaiset vuonna 1972. Mieto oli valittu valmennettavien ryhmään kaksi vuotta aikaisemmin.

15-kilometrin matkalla hän saavutti 4. sijan. Eroa mitalisijalle oli kuusi sadasosasekuntia. Tällaiset niukat tappiot tulivatkin sittemmin Mietaan tavaramerkiksi.

Ensimmäinen arvokisamitali tuli Falunista 1974. Mieto voitti MM-hopeaa 30 kilometrin kilpailussa. Olympialaisissa mitalitili aukesi Innsbruckissa vuonna 1976. Suomi voitti komeasti kultaa miesten 4x10km viestissä.

Tämä jäikin uran ainoaksi kultamitaliksi arvokisoista. Hopeaa ja pronssia sen sijaan kertyi:

  • Lahden MM 1978: viestihopea ja 15 km pronssi
  • Lake Placid 1980: hopeaa sekä 50 km että 15 km ja pronssia viestissä
  • Oslo MM 1982: viestipronssi
  • Sarajevon olympialaiset 1984: viestipronssi

Varmasti ikimuistoisin hetki ja osa suomalaista urheiluhistoriaa oli yhden sadasosasekunnin tappio Thomas Wassbergille 15 kilometrin matkalla Lake Placidin olympialaisissa.

Viimeiseksi kansainväliseksi arvokilpailuiksi jäivät Seefeldin MM-kisat vuonna 1985. Laji eli suurten muutosten aikaa kun luistelutyyli valtasi alaa. Mieto ei tästä koskaan innostunut. Hän kuitenkin kilpaili kansallisella tasolla vielä useita vuosia.

Ammattiurheilun jälkeen

Juha Miedolle oli kysyntää monelta suunnalta myös kilpaurheilun päätyttyä. Saavutusten lisäksi myös Mietaan persoonallisuudella oli varmasti vaikutuksensa. Hän esiintyi erilaisissa tilaisuuksissa muun muassa Keskon lukuun.

Kansanedustajaksi Juha Mieto nousi vuonna 2007 Vaasan vaalipiiristä Keskustapuolueen ehdokkaana. Äänimäärä oli huikea 13 768. Vuoden 2011 ja 2015 vaaleissa hän ei kuitenkaan enää päässyt läpi.

Yksityiselämään liittyy myös tragediaa sillä Mieto jäi leskeksi ja yksinhuoltajaksi vuonna 1996.