Jääkiekko Suomessa kaudella 2019/20

ice hockey jääkiekko

Maajoukkueet

A-Maajoukkueen kausi käynnistyy Karjala-turnauksella marraskuun alkupuolella. EHT ja EHC pienet kisat pitävät virettä yllä, kunnes mestaruutta puolustetaan Sveitsin Lausannessa ja Zürichissä järjestettävissä MM-kisoissa toukokuun aikana.

Kaksi MM-kultaa voittaneen Jukka Jalosen sopimus päävalmentajana jatkuu aina vuoteen 2022, ellei NHL kutsu, kuten on spekuloitu.

Alle 20-vuotiaiden MM pidetään Tšekissä joulun ja loppiaisen välipäivinä. Naisleijonien pääkoitos järjestetään puolestaan Kanadassa huhtikuun alussa. Naiset aloittivatkin jo oman kautensa voitolla Vierumäen Euro Hockey Tourilla.

Kansainväliset: KHL ja CHL

Jokerit jatkaa ainoana suomalaisjoukkueena KHL:ssä myös kaudella 2019-20. Runkosarjassa kukin joukkue pelaa 62 ottelua. Jokereille kausi on jo kuudes ja päävalmentaja Lauri Marjamäelle toinen.

Kesän alussa Jokereiden omistajakuviot aiheuttivat kohua. Jari Kurri ryhtyi omistajaksi, mutta rahoituskuvio herätti kysymyksiä. Miljardööri Vladimir Potanin ilmeisesti kuittaa tappiot rakkaudesta lajiin.

Euroopan CHL:ssä, eli jääkiekon Mestareiden liigassa pelaavat Lahti Pelicans, Tappara, HPK sekä Kärpät. Kaikkiaan joukkueita on tällä kaudella 32.

Mestareiden liiga on saanut hienoista nostetta, tosin tasoerot ovat kovat kun joukkueita on myös vähemmän perinteisistä jääkiekkomaista.

Sm-liiga

15 joukkueen liigassa pelataan 60 ottelun runkosarja. 6 parasta jatkavat suoraan puolivälieriin, seuraavat neljä karsivat ja neljä heikoiten sijoittunutta päättävät kautensa tähän.

Eli tutulla mallilla jatketaan ja myös joukkueet ovat samat kuin 2018-19. Viime vuoden mestari HPK kompuroi häviämällä kaksi ensimmäistä otteluaan. Pelicans, Kärpät ja Ässät keräsivät kahdella avauskierroksella täyden pistepotin.

Naisten liiga

Naisten joukkuemäärä kasvoi viime kaudella kahdeksasta kymmeneen. Nousijoina olivat silloin Vaasan Sport sekä TPS. Nyt HIFK eli Stadin gimmat pelaa myös ylimmällä sarjatasolla.

Mestis

Mestiksen puolella Lempäälän kisa ajautui talousvaikeuksiin ja menetti lisenssinsä. Seurauksena Kajaanin Hokki, Suomi-sarjan mestari tekee paluun toiseksi ylimmälle sarjatasolle.

12 joukkueen nelinkertaisen sarjan lisäksi pelataan kaksinkertaiset välisarjat kolmessa lohkossa. Playoffeihin pääsee 8 joukkuetta, ja pokaali nostetaan 7 ottelun finaalin päätteeksi.

Suomi-sarja

Lempäälän kisan hankaluudet pelastivat Muik Hockeyn divareihin putoamiselta. Pyry ja Hunters ovat vahvoilla ennakkosuosikkien joukossa. Haastajana Kiekko-Espoo, sekä mahdollisesti myös JHT ja FPS.

16 joukkueen kaksinkertaisen sarjan kahdeksan parasta jatkaa yksinkertaiseen ylempään loppusarjaan. Puolivälierät ja välierät pelataan kolme viidestä järjestelmällä. Välierien voittajat puolestaan karsivat Mestiksen heikoimpia vastaan.

Vastaa