Seuravalmentaja U16 maajoukkueen matkassa
9.11.2018 10:30 Uutiset / Pääsivusto

Seuravalmentaja U16 maajoukkueen matkassa

U-16 Saksa maaottelut, 18.-21.10.2018 Vierumäki

Sain hienon mahdollisuuden päästä mukaan seuravalmentajan roolissa Suomen U16 maaajoukkueen mukaan Vierumäelle, kun kyseinen ikäluokka pelasi ensimmäiset viralliset maaottelunsa Saksaa vastaan. Tapahtumaan osallistui yhteensä 40 kenttäpelaajaa ja 4 maalivahtia 2003-syntyneiden ikäluokasta, jotka oli jaettu kahteen joukkueeseen. Pelicansia tapahtumassa edustivat puolustajat Tomi Leppänen ja Topias Vilen sekä hyökkääjä Brad Lambert. Tapahtumassa pelattiin yhteensä neljä ottelua. Torstaina Suomen joukkueet pelasivat keskinäisen ottelun, perjantaina ja lauantaina molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan Saksaa vastaan. Tämän lisäksi joka päivä oli oheis- ja jääharjoitukset. Sunnuntaiksi kahdesta joukkueesta valittiin yksi joukkueellinen pelaajia kohtaamaan vielä Saksa tapahtuman päättävässä ottelussa. Oma roolini oli toimia apuvalmentajana ja vastata toisen joukkueen päivästä. Pääsin itse olemaan mukana niin oheis- ja jääharjoituksissa kuin peleissäkin.

Tapahtuma oli hyvin antoisa näin valmentajan näkökulmasta ja uskon, että tämän kokemuksen myötä pystyn tuomaan niin oman joukkueen, kuin toivottavasti seurankin arkeen taas lisää asioita. Tapahtuman tärkein anti oli nähdä missä ikäluokan pelaajat menevät niin taidollisesti, fyysisesti kuin pelillisestikkin suhteessa toisiinsa sekä Saksaan. Reissun jälkeen toki heräsi paljon kysymyksiäkin itselle. Minkälaiset asiat arjessa tukevat pelaajien kehitystä tuolle tasolle? Minkälaiset pelaajat nousevat esiin? Minkälaiset lajitaidot ovat tärkeitä? Mitkä ovat määrittäviä tekijöitä pystyykö pelaaja pelaamaan seuraavalla tasolla?

Tärkein viesti jonka haluaisin kaikille valmentajille seurassamme tuoda on perusasioiden laadukas tekeminen. Tuolla tasolla kilpailtaessa tila ja aika ovat vähissä, ratkaisut pitää tehdä nopeasti ja laadukkaasti. Kiekon kanssa pää ylhäällä pelaaminen, jämäkkä syöttäminen, kyky laukoa nopeasti ja vahva luistelu ovat lajitaidollisesti asioita jotka merkitsevät pystytkö pelaamaan pelin vaatimalla nopeudella. Nämä lajitaidot luovat pohjan pelaajalle jotta hän pystyy pelaamaan kokonaisvaltaisesti, pysymään pelissä sisällä ja tekemään peliä edistäviä ratkaisuja. Varsinkin luistelu on asia jota emme liiaksi voi korostaa. Pelaajan kyky liikkua, luisteluvoima, jaksaminen ja täydessä vauhdissa kiekon kanssa paineen alla pelaaminen määrittää nykyään paljon pystyykö pelaaja jollain tietyllä tasolla pelaamaan. Vahva suoraluistelu, pienessä tilassa kääntyminen ja kiihdyttäminen sekä nopeat ensimmäiset askeleet esimerkiksi irtokiekkoon antavat pelaajalle mahdollisuuden onnistua pelissä. Luisteluun liittyy tottakai vahvasti myös fysiikka. Luistelulihasten vahvistaminen, keskivartalo ja kestävyys ovat tärkeitä asioita huomioida arjessa. Pelin osalta tapahtumassa korostuivat korostuivat pelaajien kokonaisvaltainen pelaaminen, pelaaminen kaikissa pelitilannerooleissa sekä kyky reagoida tilanteisiin. Peli haastoi pelaajia varsinkin kiekottomana hyökkäämisessä ja kiekottoman puolustamisessa, sekä hyökkäämisessä ahtaassa tilassa kiekollisena pelaajana.

Ei ole oikotietä päästä tuolle tasolle. Pelaajista huokui innostus jääkiekkoa kohtaan, halu kilpailla ja halu kehittyä. Tämä näkyi määrätietoisena ja sitoutuneena tekemisenä, parhaansa yrittämisenä ja paljolti myös tätä kautta positiivisena ilmapiirinä, kun kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Asioita joita yritämme seuramme toiminnassa mielestäni tuoda jatkuvasti esiin, kun seuraan harjoituksia tai keskustelen muiden valmentajien kanssa. Tälläiset tapahtumat ovat vain jäävuoren huippuja, työ tehdään seuroissa. Arki ratkaisee ja jokainen voi meistä omalla toiminnallamme olla määrittämässä minkälaista se on ja minkälaisia eväitä annamme nuorille matkalla kohti unelmiaan.

Tsemppiä ja laukauksia!

Teemu Leppänen, Pelicans C1


   
Lisää uutisia
Kiekkoreipas ry
«  Maaliskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Tapahtumaan ilmoittautuminen
TUKIHAKEMUS D-B Juniorit
Kategoriat